Лунна диета – мит или метод за красиво и здраво тяло?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Летните отпуски вече започнаха, а излишните килограми, натрупани по време на поредното затваряне у дома, все повече прозират през любимите рокли. Всеки от нас изпробва различни методи за намаляване на излишните 2-3 килца. От гладуване, до строги режими, съставени недостъпни за джоба ни храни, та до познатата от години лунна диета.

Какво всъщност представлява диетата и защо се нарича „лунна“?

Влиянието на Луната върху психическия и физиологичния статус на хората е известно от древни времена и е описано в литературата на почти всички народи по света. Съвременната наука непрестанно търси факти за влиянието на това небесно тяло върху всички живи организми, като многократно е доказан благотворния ефект на луната върху нашето здраве.

Оказва се, че ако знаем основните явления, които се случват в определена фаза на Луната, можем да контролираме почти всички процеси в живота си – от създаването на семейство и лечението на сериозни заболявания до отслабването.

Кога се прави лунната диета?

Лунната диета е детокс диета, основана на фазите на Луната – новолуние, първа четвърт, пълнолуние и последна четвърт. Тази диета се спазва за много кратък период от време. Трае само 24 часа, според цикъла на лунната фаза и по този начин тялото се освобождава от натрупаните вредни токсини по естествен път – чрез гладуване.

Лунните фази имат електромагнитно въздействие върху водата. Те влияят на океанските и морските приливи и отливи. Също могат да имат ефект и върху човешкото тяло, тъй като то съдържа 70% вода.

Гравитационното привличане на Луната е най-силно, когато достигне нова фаза и ако точно тогава спазвате лунната диета, можете да загубите между 1 и 3 килограма от теглото си.

Как се спазва диетата и защо е важно да я прилагаме в точно определени моменти?

Вече споменахме, че фазите на Луната са общо четири и че гравитационното привличане на Луната е силно по време на тези фази, именно тогава земният спътник има най-силен ефект върху нашите тела. Ето защо е толкова важно диетата да започне точно по времето, когато Луната навлиза в нова фаза и да бъде приключена в същия час на следващия ден.

Въз основа на особеностите на физиологичните процеси, които се случват в телата ни във всяка лунна фаза, диетата постига хармония между природните явления и поведението на човешкото хранене. Това води до естествена загуба на тегло, прочистване и оздравяване на тялото.

Лунната диета може да се спазва само един ден в месеца (при пълнолуние), два пъти месечно (при новолуние и пълнолуние) или при всичките 4 лунни фази (т.е. 4 пъти месечно за 24 часа).

Или иначе казано, спазвате лунна диета, не ядете твърда храна и консумирате само течности в рамките на 24 часа. За да бъде ефективна, тази диета трябва да се спазва през първите 24 часа, когато Луната навлиза в нова фаза.

Особености на режима

Както вече стана ясно, твърдата храна по време на режима е строго забранена. Зза да увеличите ефекта на режима е добре да консумирате поне 3-4 литра вода за 24-часовия период. Освен вода, можете да имате прясно приготвени зеленчукови или плодови сокове, но без добавени подправики, сол или захар.

Плодовите и зеленчукови сокове се препоръчват, тъй като осигуряват на тялото допълнителни хранителни вещества. Консумацията на чай спомага за освобождаване от вредните за организма токсини. Не забравяйте, че приемът на чай трябва да се прави без всякакви подсладители. През 24-часовия период на гладуване е напълно забранена консумацията на алкохол, газирани напитки, мляко, кафе и други напитки, които съдържат захар, мазнини и сол.

Ето и фазите на луната:

Намаляваща Луна

След двуседмичният период на намаляващата луна предстои пълнолунието. Светлината от луната намалява в нощното небе и се казва, че този период стимулира детоксикацията и премахването на излишната вода от тялото. Пиенето на 8 чаши вода всеки ден през периода, както и храненето със здравословна храна се препоръчва при спазване на лунната диета.

Нарастваща Луна

По време на нарастващата луна, гладът се увеличава и това е подходящото време, в което можете да тествате своята самодисциплина. Храненето след 18:00 през периода на нарастващата луна е забранено, тъй като някои смятат, че тялото създава своите резерви от енергия през този период. По това време на нарастваща луна не се изисква гладуване, но се препоръчва да се яде по-малко от обикновено. Пиенето на допълнителни количества течности между часовете от 15 до 17 часа се препоръчва.

Новолуние

По време на новолуние луната става трудно видима на нощното небе. По време на новолуние се спазва 24-часовият период на гладуване. Приемът на вода сокове през този ден се препоръчват, за да може тялото да се освободи от излишните токсини. Препоръчва се пиене на билкови чайове, които са полезни със своите детокс свойства като градински чай, глухарче или зелен чай.

Какви са реалните ползи за тялото от тази лунна диета?

Освен, че за 24 часа можете да се отървете от около 3 килограма. Диетата освобождава организма ви от натрупаните токсини. Знаем, че съвременния начин на живот и храната, която консумираме са основният причинител на редица заболявания. Освен това стреса, на който сме подложени ежедневно може да бъде силно токсичен за нашето здраве. Лунната диета е перфектният начин за детокс, спомага функцията на черния дроб, стомаха и храносмилането.

И все пак лунната диета не се препоръчва за всеки!

Не трябва да превишавате 24-часовият режим, тъй като продължителното гладуване и липсата на протеини и въглехидрати може да доведе до сериозни здравословни усложнения. Диетата не се препоръчва за хора, които имат проблеми с кръвното налягане, метаболитни нарушения, както и за бременни жени и кърмачки.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни