Природните блага в борбата с псориазиса

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Какво е псориазисът?

Псориазисът е дълготрайна (хронична) болест на кожата, при която клетките се делят до десет пъти по-бързо от нормално. Това кара кожата да се струпва в неравни зачервени образувания, покрити с бели люспи, които могат да се формират навсякъде. Най-често се появяват по скалпа, лактите, коленете и долната част на гърба.

Псориазисът не може да се предаде от човек на човек, но има закономерност, че се пояава по-често при роднини.

Псориазисът най-често се появява в юношеските години. При повечето хора заболяването се наблюдава само в някои части на тялото, но при по-сериозни случаи, може да покрие големи части на тялото.

Класическата медицина все още не е открила лек за псориазиса, като заболяването преминава през цикли, изразяващи се в появата на обриви за няколко седмици или месеци, като след това симптомите могат да затихнат или да влязат в ремисия.

Истината е, че от години съществуват различни изследвания и становища за причините за възникването на заболяването и за лечението му, които показват значителни резултати.

Какво причинява псориазис

Точната причина за появата на псориазис не е ясна, но се смята, че се дължи на комбинация от фактори. Основната теория е, че има проблеми с имунната система, които предизвикват възпаление и съответно бързото натрупване на нови кожни клетки.

В нормални условия кожните клетки се заменят всеки десет до трийсет дена. При страдащите от псориазис, това се случва на всеки три до четири дена. Натрупването на стари клетки на повърхността на кожата, които биват заменяни от нови води до образуването на бели или сребристи люспи.

Точна причина за появата на псориазис не е напълно ясна. Изследователите смятат, че генетиката и факторите на околната среда играят роля. В някои случаи, състоянието се появява много късно и именно външна причина е задвижила механизмите за проявата му.

Храносмилането и червата

Смята се че причината за възникването му се крие в лошото храносмилане. По чревната стена се образуват малки порички (дупки), през които свободно преминават необработени вещества, включително токсични. Тези токсични вещества продължават да циркулират в кръвообращението и в крайна сметка попадат за вторична преработка в черния дроб. Когато обаче това състояние стане хронично, черният дроб не успява да се справи с преработката на токсичните вещества и те напускат организма през кожата. Неслучайно кожата е наричана “компенсаторен орган на черния дроб”. Лечението на псориазиса трябва да започне от лечение на червата и подобряване на храносмилането. 

Стрес

Смята се също, че псориазисът възниква следствие на силен стрес, тогава, когато психо-емоционалното развитие е все още нестабилно, например през пубертета, и когато и буквално, и метафорично изграждаме стена пред околния свят, която следва да ни предпази както от външните негативни влияния, така и от вътрешните хормонални бури. Следствие хроничното въздействие на стресовите хормони, имунната система нарушава дейността си и се повишават възпалителните процеси.

Тютюнопушене

Тютюнопушенето не само увеличава риска от псориазис, но и влошава вече проявеното състояние.

Други фактори

Нарязвания, ожулвания или операции, стрептококови инфекции, медикаменти, включително лекарства за кръвно налягане.

Симптоми

Симптомите на псориазис варират в зависимост от вида. Някои често срещани симптоми за плакатен псориазис (най-често срещания вид) включват:

  • Червени петна от кожа, покрити с дебели, сребристи люспи. Тези образувания могат да бъдат сърбящи и болезнени, като понякога се напукват и кървят. В тежки случаи те растат и се сливат, обхващайки големи площи.
  • Нарушения на здравето на ноктите, като липса на цвят, а в по-тежки случаи, нарушаване на растежа и падане на нокъта.
  • Суха, напукана кожа, която може да кърви или да е раздразнена и да води до сърбеж.
  • Белещи се люспи по скалпа.
  • Малки лющещи се петна (често се наблюдават при деца).
  • Подути и сковани стави. Хората, страдащи от псориазис, са предразположени и към вид артрит, наречен псориатичен артрит.
  • Обривите при псориазис могат да варират от няколко петна до големи образувания, които обхващат голяма част от тялото. Най-често засегнатите области са долната част на гърба, лактите, коленете, краката, ходилата на стъпалата, скалпа, лицето и дланите.

Повечето видове псориазис преминават през цикли, изгаряйки за няколко седмици или месеци, след което отшумяват за известно време или дори влизат в ремисия.

Видове псориазис

  • Псориазис вулгарис
  • Пустулозен псориазис
  • Гутатен псориазис
  • Инвертен псориазис
  • Еритродермичен псориазис
  • Псориазис на нотките
  • Псориатичен артрит

Кои са природните “блага” и натурални източници, които могат да ни помогнат в борбата с псориазиса?

Тъй като една от основните причини за появата на псориазис е невъзможността на черния дроб да се справи с преработката на токсчините вещества, можем да заключим, че продукти със способността да изчистват организма от тези вещества, ще дадат положителен ефект върху състоянието на проблема.

Зеофит Пълен Детокс

Такъв продукт е именно Зеофит Х хранителна добавка с 100% Природен, Активен Минерал с високо съдържание на силиций и на желязо, магнезий, натрий, калий, манган и калций.

Зеофит Х въздейства пряко на клетъчните мембрани, като повърхностно активен донор на електрони. Неговият химичен състав и структура му осигуряват високи йоннообменни свойства със силно изразени абсорбционни и абсорбционни качества. Зеофит Х е мощно средство за изчистване на организма от натрупали се тежки метали и свободни радикали. Точно по тази причина, може да намали симптомите при псориазис.

В заключение: Общите препоръки за предотвратяване на симптоми е грижа за кожата, избягване на алкохол и цигари, контролиране на стреса и приемът на добавки, които могат да подобрят състоянието на проблема.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни