Джанка (Prunus cerasifera)

Народни наименования: Джангурки, Дженки, Джагали

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
dzhanka-prunus cerasifera-zdravital

Съдържание за Джанка (Prunus cerasifera)

Информация за Джанката

Джанката е вид цъфтящо растение от семейство Rosaceae. Това е широколистно дърво, което може да достигне до 6-10 метра височина. Дървото има закръглена корона и тъмнолилава кора. Листата му са яйцевидни и имат назъбени краища. Цветовете са бели или розови и цъфтят в началото на пролетта, преди да се появят листата. Плодовете са ядливи, малки и червени или жълти на цвят.

Съдържание за Джанка (Prunus cerasifera))

Какъв е биохимичния състав на Джанката?

Билката е има богат биохимичен състав. Елементите, които имат най-силно изразени положителни ефекти върху човешкото здраве в Джанката, са:

  • Флавоноиди
  • Фенолни киселини
  • Тритерпеноиди
  • Гликозиди
  • Органични киселини
  • Антоцианини
  • Танини
  • Захари
  • Витамини 
  • Минерали

Къде расте Джанката?

Черешовата слива произхожда от Балканите и Западна Азия, но е широко разпространена и в други региони.
Тя може да расте в широк диапазон от почви и климатични условия.
Често се отглежда като декоративно дърво в градини и паркове, а плодовете ѝ се използват за приготвяне на конфитюри и желета, както и в баховта терпия и билколечението.

Кои части на Джанката са най-полезни?

  • Плодове – Плодът на Джанката, известен още като черешова слива, е богат на антиоксиданти, витамини и минерали. Използват се за подобряване на здравето на храносмилателната система, облекчаване на запек и укрепване на имунната система.
  • Листа – Листата на Джанката са известни със своите диуретични и противовъзпалителни свойства. Те се използват за лечение на инфекции на пикочните пътища, ревматизъм и подагра.
  • Кора – Кората на Джанката се използва заради стягащите си свойства за лечение на диария, дизентерия и други стомашно-чревни разстройства.
  • Цветове – Цветовете на Джанката  се използват за приготвяне на чай, за който се смята, че помага за релаксация и сън. Те се използват и в традиционната медицина за лечение на кашлица и възпалено гърло.

Кога е най-добре да се бере Джанката?

Най-доброто време за бране на листата на Джанката за медицински цели е през пролетта или в началото на лятото, когато са млади и нежни. Най-добре е да събирате листата, преди растението да започне да цъфти.

За плодовете е най-добре да се берат, когато са напълно узрели, което обикновено се случва в края на лятото до началото на есента. Плодовете трябва да са меки и с тъмнолилав цвят. 

Интересни истории, митове и легенди за за Джанката

В някои култури черешовата слива се свързва с възраждането и възкресението заради ранния си цъфтеж през пролетта.
Дървото е важно и за пчеларството, тъй като цветовете му осигуряват нектар и прашец за медоносните пчели.

Народни рецепти, домашни лекове и бабини отвари с Джанка

Полезни действия на Джанката

Билката има множество полезни за здравето ефекти. Отдолу може да разгледате най-силно изразените позитивни ефекти върху човешкото здраве от приема на Джанка.

  • Лечение на тревожност и пристъпи на паника:

Растението съдържа съединения като амигдалин и пруназин, които притежават анксиолитични свойства, което го прави полезно за лечение на тревожност и пристъпи на паника

  • Богат на антиоксиданти

Джанката съдържа високи нива на антиоксиданти, които предпазват организма от вредните свободни радикали и намаляват риска от хронични заболявания като рак, сърдечни заболявания и болестта на Алцхаймер.

  • Подпомага функцията на храносмилателната система

Плодовете имат стягащи и слабителни свойства, които могат да помогнат за регулиране на движението на червата и облекчаване на запека. Известно е също, че успокояват стомашните неразположения и намаляват възпаленията в червата.

В допълнение към тези ефекти се смята, че билката помага още и за болезнени спазми, гърчове, пристъпи на гняв, желание за самонараняване, истерии, психози, силна възбуда, придружена с нервна криза и срив.

Възможни нежелани реакции от приема на Джанка

Важно е да се отбележи, че може да бъде токсичен, ако се приема в големи количества.  Ето и три примерни странични ефекта:

  • Храносмилателни проблеми – Прекомерната консумация може да причини храносмилателни проблеми като диария, повръщане и болки в корема.
  • Алергични реакции – Някои хора могат да бъдат алергични към Джанки, което може да доведе до симптоми като сърбеж, треска и затруднено дишане.
  • Взаимодействие с лекарства– Може да взаимодейства с някои лекарства, включително лекарства за разреждане на кръвта и лекарства за кръвно налягане, което да доведе до нежелани ефекти или намалена ефективност.

Продукти с Джанка

  • 44,90 лв. Добавяне в количката
  • 26,90 лв. Добавяне в количката
  • 71,90 лв. Add to cart

Статии за Джанка (Prunus cerasifera)

Надяваме се информацията за Джанка (Prunus cerasifera) да Ви е била интересна и полезна. Ако се интересувате от други билки и полезни растения, може да потърсите техните наименования в търсачката отдолу. Благодарим Ви, че сте наш потребител!

Още резултати...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни