4 причини, които причиняват проблеми с концентрацията

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Нека бъдем честни, фокусирането върху неща като работа и училище понякога може да бъде предизвикателство. Доста обичайно е хората понякога да се разсейват лесно или да забравят какво са правили. Това са така известните проблеми с концентрацията. Това може да засегне всички аспекти на живота ви, както големите, така и малките.

Въпреки че проблемите с концентрацията могат да бъдат причинени от нещо толкова просто като стрес или липса на сън, това може да бъде и симптом на депресия или тревожност. Ето какво трябва да знаете за възможните причини, поради които имате проблеми с концентрацията и какво можете да направите, за да се справите.

Какви са признаците, че имате проблеми с концентрацията?

Липсата на концентрация може да засегне хората по много различен начин. Може да изпитате редица симптоми като:

  • Допускане на небрежни грешки
  • Затруднение да седите на едно място
  • Трудно ви е да направите избор
  • Липса на умствена енергия
  • Загуба на вещи
  • Забравяне на неща, които току-що са се случили

Липсата на фокус може също да се влоши от няколко външни фактора, като вашата среда, времето и задачата, която се изпълнява. Въпреки това, вероятно ще забележите след известно време, че изпитвате един или повече от симптомите, които споменахме.

Топ 4 причини за проблеми с концентрацията

Има моменти, когато липсата на концентрация идва внезапно. Нека разгледаме четирите най-вероятни причини за проблеми с концентрацията:

Умората

проблеми с концентрацията: умора

Независимо дали се справяте с много стрес, не можете да не гледате още един телевизионен епизод късно вечер или имате проблеми с успокояването на ума си преди лягане, липсата на сън може да повлияе на способността ви да се фокусирате. Както и проблеми с концентрацията. Всъщност, тук е пряката връзка между лишаването от сън и нарушената когнитивна функция. Това включва вашата работна памет и вашата когнитивна скорост. Има дори доказателства, че лишаването на мозъка ви от достатъчно почивка може да причини увреждане на мозъчните клетки.

Ежедневните домашни задачи

Когато имате много неща за вършене вкъщи, може да е трудно да се съсредоточите върху работата и обратно. Вашето емоционално състояние е свързано с фокуса ви, така че когато сте развълнувани от нещо, това води до повишаване на адреналина ви. Твърде много от това може да причини безпокойство, да създаде неспособност за концентрация и всъщност да намали способността ви да работите през целия ден.

Твърде много задачи в работата

Въпреки че методът на многозадачност за производителност не винаги е лош, наличието на твърде много неща за вършене може да причини проблеми с фокусирането само върху едно нещо. Многозадачността често причинява по-ниско качество на работа, както и разочарование и стрес.

Не ви харесва задачата, която вършите 

Когато искаме да избегнем да правим нещо, често се оправдаваме за това и се опитваме да направим нещо друго вместо това. Тази липса на концентрация се причинява най-вече от отлагане, а не от невъзможност за концентрация.

Как да се справите с вашите проблеми с концентрацията

Осигурете си качествен сън

проблеми с концентрацията: сън

Оставянето на тялото ви да почива и да се възстановява поне седем до осем часа на нощ може да помогне за предотвратяване на разсейването. Ако имате проблеми със съня, ето няколко съвета:

  • Опитайте се да създадете последователен график за това кога спите и кога се събуждате. Направете всичко възможно да се придържате към него, дори през уикендите. 
  • Спрете да използвате екрани, включително телефона си, поне 30 минути преди да заспите. 
  • Опитайте се да не пиете алкохол или кофеин или да ядете твърде късно точно лягане. Внимавайте с опасните източници на кофеин, като шоколад например. 
  • Уверете се, че имате удобна среда за сън. Спането в спалня, която чувствате спокойна и удобна, може да ви помогне да се отпуснете преди лягане.
  • Рутината преди лягане също може да помогне да подготвите ума и тялото си за заслужен сън. Може да четете няколко страници от книга преди лягане или да изпиете топла чаша билков чай ​​(без кофеин) час преди сън. Опитайте няколко опции и вижте какво работи за вас.

Правете малки почивки

Правенето на няколко кратки почивки през деня може да бъде добър начин да се заредите с енергия, ако се чувствате сънливи. Опитайте кратка разходка навън или направете няколко разтягания, ако имате проблеми с концентрацията. Това може да помогне много.

Тренирайте толкова дни, колкото можете

проблеми с концентрацията: тренировка

Не е нужно да извършвате интензивни дейности, за да извлечете ползите от упражненията върху концентрацията. Може просто да вземете домашния си любимец на разходка или да покарате велосипед. Ключът е да намерите упражнение, което ви харесва, така че да можете да се придържате към него последователно. Независимо дали става въпрос за спорт, разходка през уикенда или сутрешна разходка в близкия парк с приятел, опитайте се да включите дейността в ежедневието си.

Яжте питателни храни

Не забравяйте за важността на добре балансираната диета. Нездравословната храна може да повлияе негативно на фокуса и енергийните ви нива. Вашето тяло се нуждае от протеини и хранителни вещества, за да функционира най-добре. Опитайте се да ядете плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и постно месо.

Извод

Има много причини, поради които може да изпитвате липса или проблеми с концентрация. Първата стъпка да си помогнете е да разберете основната причина за липсата на фокус и да получите лечение.

Всички знаем, че има дни, в които не можете да свършите нищо и не знаете защо. Ние сме само хора, така че не забравяйте да си давате почивка от време на време.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни