Всичко, което трябва да знаете за анемията

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Анемията е състояние, при което ви липсват достатъчно здрави червени кръвни клетки, за да пренасят достатъчно кислород до тъканите на тялото. Наличието на анемия, наричана още нисък хемоглобин, може да ви накара да се чувствате уморени и слаби.

Има много форми на анемия, всяка със собствена причина. Анемията може да бъде временна или дългосрочна и може да варира от лека до тежка. В повечето случаи за анемията има повече от една причина. Посетете Вашия лекар, ако подозирате, че имате анемия. Това може да бъде предупредителен знак за сериозно заболяване.

Лечението на заболяването, което зависи от причината, варира от приемане на добавки до провеждане на медицински процедури. Може да успеете да предотвратите някои видове анемия, като ядете здравословна и разнообразна диета.

Видове анемия

  • Апластична анемия
  • Желязодефицитна анемия
  • Сърповидноклетъчна анемия
  • Таласемия
  • Витаминдефицитна анемия

Симптоми

Признаците и симптомите на анемията варират в зависимост от причината и тежестта на състоянието. Възможно е и да протича безсимптомно.

Признаците и симптомите, ако се появят, могат да включват:

  • Умора
  • Слабост
  • Бледа или жълтеникава кожа
  • Неравномерен сърдечен ритъм
  • Недостиг на въздух
  • Световъртеж или замаяност
  • Болка в гърдите
  • Студени ръце и крака
  • Главоболие

В началото анемията може да бъде толкова лека, че да не я забележите, но симптомите се влошават с влошаване на състоянието.

Кога да посетите лекар

Уговорете час с Вашия лекар, ако се чувствате уморени и не знаете защо.

Умората има много причини освен анемията, така че не предполагайте, че ако сте уморени, то задължително сте анемични. Някои хора разбират, че хемоглобинът им е нисък, когато даряват кръв. Ако ви кажат, че не можете да дарите поради нисък хемоглобин, уговорете час с вашия лекар.

Причини

Анемията може да се дължи на състояние, „наследено” при раждането (вродено) или на състояние, което развивате на по-късен етап (придобито). Анемията се появява, когато кръвта няма достатъчно червени кръвни клетки.

Това може да се случи, ако:

  • Вашето тяло не произвежда достатъчно червени кръвни клетки;
  • Кървенето ви кара да губите червените кръвни клетки по-бързо, отколкото могат да бъдат заменени;
  • Вашето тяло унищожава червените кръвни клетки.

Каква е функцията на червените кръвни клетки?

vsichko-koeto-tryabva da-znaete-za-anemiyata-zdravital

Вашето тяло създава три вида кръвни клетки – бели кръвни клетки за борба с инфекциите, тромбоцити, за да помогнат на кръвта да се съсирва при нужда, и червени кръвни клетки, за да пренасят кислород от белите дробове до останалата част от тялото ви и въглероден диоксид от тялото обратно към белите дробове.

Червените кръвни клетки съдържат хемоглобин. Това е богат на желязо протеин, който придава на кръвта червения цвят. Хемоглобинът позволява на червените кръвни клетки да пренасят кислород от белите ви дробове до всички части на тялото и да пренасят въглероден диоксид от други части на тялото до белите дробове, за да бъде издишван.

Ниският хемоглобин – симптоми и методи за превенция>>

Повечето кръвни клетки, включително червените, се произвеждат редовно в костния мозък – гъбест материал, който се намира в кухините на много от големи кости. За да произвежда хемоглобин и червени кръвни клетки, тялото ви се нуждае от желязо, витамин B-12, фолиева киселина и други хранителни вещества от храните, които ядете.

Видове анемия

Желязодефицитна анемия

Този най-често срещан тип анемия се причинява от недостиг на желязо в тялото ви. Вашият костен мозък се нуждае от желязо, за да произвежда хемоглобин. Без достатъчно желязо тялото ви не може да произвежда достатъчно хемоглобин за червените кръвни клетки.

Без добавки с желязо този вид анемия се среща при много бременни жени. Причинява се и от загуба на кръв, като например от тежко менструално кървене; язва в стомаха или тънките черва; рак на дебелото черво; и редовна употреба на някои болкоуспокояващи, които се предлагат без рецепта, особено аспирин, който може да причини възпаление на стомашната лигавица, което води до загуба на кръв. Важно е да се определи източникът на дефицит на желязо, за да се предотврати повторна поява на анемията.

Желязодефицитна анемия>>

Витаминдефицитна анемия

Освен желязо, тялото ви се нуждае от фолиева киселина и витамин B-12, за да произвежда достатъчно здрави червени кръвни клетки. Диета, в която липсват тези и други ключови хранителни вещества, може да доведе до намалено производство на червени кръвни клетки.

Възпалителна анемия

Някои заболявания – като рак, ХИВ/СПИН, ревматоиден артрит, бъбречно заболяване, болест на Крон и други остри или хронични възпалителни заболявания могат да попречат на производството на червени кръвни клетки.

Апластична анемия

Тази рядка, животозастрашаваща анемия се появява, когато тялото ви не произвежда достатъчно червени кръвни клетки. Причините за апластична анемия включват инфекции, някои лекарства, автоимунни заболявания и излагане на токсични химикали.

Анемии, свързани със заболяване на костния мозък

Различни заболявания, като левкемия и миелофиброза, могат да причинят анемия, като повлияват производството на кръв в костния мозък. Ефектите от тези видове рак и подобни на рак заболявания варират от леки до животозастрашаващи.

Хемолитични анемии

Тази група анемии се развива, когато червените кръвни клетки се унищожават по-бързо, отколкото костният мозък може да ги замести. Някои кръвни заболявания увеличават разрушаването на червените кръвни клетки. Можете да наследите хемолитична анемия или да я развиете по-късно в живота.

Сърповидно-клетъчна анемия

Сърповидно-клетъчната анемия се причинява от дефектна форма на хемоглобин, която принуждава червените кръвни клетки да приемат анормална форма на полумесец (сърп). Тези неправилни кръвни клетки умират преждевременно, което води до хроничен недостиг на червени кръвни клетки.

Рискови фактори

Всичко, което трябва да знаете за анемията

Тези фактори ви поставят в повишен риск от анемия:

  • Диета с липса на определени витамини и минерали – диета с постоянно ниско съдържание на желязо, витамин В-12, фолиева киселина и мед увеличава риска от анемия;
  • Чревни нарушения – наличието на чревно разстройство, което засяга усвояването на хранителните вещества в тънките черва – като болестта на Крон и цьолиакия ви излага на риск от анемия;
  • Менструация – като цяло жените, които не са имали менопауза, имат по-голям риск от желязодефицитна анемия, отколкото жените след менопауза. Менструацията причинява загуба на червени кръвни клетки;
  • Бременност – ако сте бременна и не приемате мултивитамини с фолиева киселина и желязо, увеличавате риска от анемия;
  • Семейна история – ако вашето семейство има анамнеза за наследствена анемия, като сърповидно-клетъчна анемия, вие също може да сте изложени на повишен риск от заболяването;
  • Възраст – хората над 65 години са изложени на повишен риск от анемия.

Предотвратяване

Много видове анемия не могат да бъдат предотвратени, но можете да избегнете желязодефицитната анемия и анемията с дефицит на витамини, като спазвате диета, която включва разнообразие от витамини и минерали, включително:

  • Желязо – богатите на желязо храни включват говеждо и други меса, боб, леща, обогатени с желязо зърнени храни, тъмнозелени листни зеленчуци и сушени плодове.
  • Фолиева киселина – това хранително вещество и неговата синтетична форма на фолиева киселина може да се намери в плодове и плодови сокове, тъмнозелени листни зеленчуци, зелен грах, боб, фъстъци и обогатени зърнени продукти, като хляб, зърнени храни, тестени изделия и ориз.
  • Витамин В-12 – храните, богати на витамин B-12, включват месо, млечни продукти и обогатени зърнени и соеви продукти.
  • Витамин С – храните, богати на витамин С включват цитрусови плодове и сокове, чушки, броколи, домати, пъпеши и ягоди. Те също така помагат за увеличаване на усвояването на желязо.

Мурсалски чай

Мурсалският чай от Здравитал има силно антианемично действие. Освен това действа като естествен антиоксидант, подсилва и укрепва организма, успокоява нервната система и подпомага дейността на черния дроб и бъбреците.

  • Действа като натурален антиоксидант
  • Има мощен антибактериален ефект
  • Има силно антианемично действие
  • Успокоява нервната система
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни