Инфекции на пикочните пътища – причини и лечение

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Инфекция на пикочните пътища (ИПП) възниква, когато една или повече части на пикочната система (бъбреци, пикочен мехур или уретрата) се заразят с патоген (най-често бактерии). ИПП най-често се среща при жени; около 50% от всички жени получават ИПП през живота си. Много от ИПП не са сериозни, но ако инфекцията достигне бъбреците, може да настъпи сериозно заболяване.

Какви са симптомите на инфекция на пикочния мехур?

Обичайните симптоми на инфекция на пикочния мехур включват дизурия (болка или парене по време на уриниране), болка в долната част на корема и/или урина, която е мътна или мирише лошо или необичайно.

Какви са симптомите на бъбречна инфекция?

Някои инфекции на пикочния мехур не отзвучават и се влошават с придвижването на патогените нагоре (ретроградно) по пикочопроводите към бъбреците. Симптомите могат да включват тези, изброени за инфекции на пикочния мехур горе, но често включват други симптоми като болка в долната част на гърба (болка в хълбока от едната или двете страни), треска, втрисане и гадене и/или повръщане.

Кой е изложен на риск от усложнения от ИПП?

Въпреки че инфекцията на пикочния мехур не се нуждае от спешна медицинска помощ, следните лица имат по-висок риск от усложнения на пикочните пътища, като инфекция, разпространяваща се в бъбреците или другаде в тялото:

  • Бременни жени
  • Хора, които имат диабет
  • Лица с бъбречни проблеми като камъни в бъбреците или запушвания
  • Възрастни лица
  • Имунокомпрометирани пациенти
  • Мъже с увеличена простата
  • Хора, които задържат урина и/или са с постоянни катетри

ИПП срещу ППБ

Симптомите на ИПП, описани в описани по-горе, могат също да бъдат симптоми на други доста често срещани видове инфекции – полово предавани болести (ППБ). Тези заболявания включват гонорея (а понякога и сифилис заедно с гонорея), хламидия и трихомониаза. Лабораторните тестове са лесно достъпни за диагностициране и разграничаване на ИПП от ППБ.

Какво е “цистит след секс”?

Този тип цистит е ИПП, която често се появява след сексуална активност. Сексуалната активност може да изтласка инфекциозните бактерии в уретрата, което води до инфекция. Жените с поставена контрацептивна спирала са изложени на по-висок риск от ИПП. При такъв случай, лечението е антибиотично.

Какво причинява инфекция на пикочните пътища (ИПП)?

По-голямата част от ИПП започват, когато патогени (обикновено бактерии като E. coli) достигнат до уретрата и след това пътуват нагоре (ретроградно) по уретрата към пикочния мехур. Урината обикновено е стерилна, докато достигне дисталната уретра. Жените имат по-къси уретри в сравнение с мъжете и повечето лекари смятат, че по-късата уретра е основната причина жените да имат повече ИПП от мъжете.

Кой е най-застрашен от инфекция на пикочните пътища (ИПП)?

Рисковите фактори за инфекции на пикочните пътища бяха представени по-рано, но освен жена, която е сексуално активна или някой, който е в напреднала възраст, има и други рискови фактори:

  • Не приемате достатъчно течности (това забавя измиването на патогените от тялото)
  • Чести бани (накисване в течност, която може да предизвика ретроградни инфекции)
  • “Стискане” (насърчава ретроградното движение на бактериите)
  • Камъни в бъбреците (причинява забавяне или частично блокиране на потока на урината)

Как да предотвратим и лекуваме повтарящи се ИПП

Повтарящите се ИПП не са необичайни; трябва да помолите вашия личен лекар за направление за уролог, ако имате три или повече ИПП годишно, за да видите дали може да има основен проблем с пикочните пътища, който може да е причината. 

ИПП vs диабет

Хората, които имат диабет, са изложени на по-висок риск от ИПП, тъй като високите нива на захар (глюкоза) в кръвта могат да доведат до високи нива на захар в урината, а това осигурява добра среда за растеж на бактерии. Хората с диабет често имат имунна система, която не реагира добре на инфекции. Диабетът може да увреди нервите, което води до непълно освобождаване на пикочния мехур, като по този начин насърчава оцеляването на бактериите и ретроградните инфекции.

Сок от червена боровинка за инфекции на пикочните пътища

Някои проучвания показват, че сокът от червена боровинка може да помогне за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища, тъй като има някои доказателства, че сокът от червена боровинка пречи на E.coli да се прикрепи към стената на пикочния мехур. Таблетките или капсулите с червена боровинка също могат да постигнат това. 

Трибор Моно Глухарче

Като мощен диуретик, екстрактът от корен от Глухарче е изключително полезен за здравето на бъбреците и отделителната система тъй като стимули по-лесното преминаване на течности. Тибор Моно Глухарче е 100% екстракт от корен от Глухарче – опитайте и се уверете в силата на природата!

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни