Сърдечна недостатъчност – какво трябва да знаем?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Сърцето е помпа, която разпределя кръвта в тялото. Когато кръвният поток стане недостатъчен, тялото и особено мускулите и основните жизнено важни органи не получават достатъчен приток на кръв, което води до недостиг на кислород и хранителни вещества – така наречената “сърдечна недостатъчност”.

Как можем да разпознаем сърдечната недостатъчност?

Сърдечната недостатъчност е заболяване, което започва бавно и прогресира постепенно. Умората и задъхването при усилие са най-честите признаци. Задъхването, след като сте тичали да вземете автобуса или след някакво друго необичайно усилие, показва, че не сте в достатъчно добра форма. Не е нормално обаче да спирате по стълби, които доскоро сте изкачвали с лекота или да се задъхвате и да имате сърцебиене след умерено усилие.

Сърдечната недостатъчност може да бъде и по-тежка. Можете да се задъхвате при много умерено усилие или дори когато сте легнали. В някои случаи не можете да легнете по гръб. За да облекчите дишането си, трябва да бъдете изправени или полулегнали, подпрени на възглавница. Това може да бъде само временно състояние, но е признак, който не трябва да бъде пренебрегван.

Появата на болка в гърдите при усилие може да не се дължи на сърдечна недостатъчност. Оттичането на краката и глезените може да бъде един от първите признаци на сърдечна недостатъчност. Но далеч не винаги. То може да се дължи на съвсем друга причина, например проблеми с вените или бъбреците.

Какво става, когато човек страда от сърдечна недостатъчност?

Когато сърцето не е в състояние да изпомпва достатъчно кръв, последиците могат да бъдат следните: органите, и преди всичко мускулите, страдат от слабия приток на кръв. Те се изморяват при усилие; недостигът на кислород води до задъхване.

Симптомите и признаците, които се наблюдават при сърдечна недостатъчност са следните:

  • Задух – основния симптом при сърдечна недостатъчност. Задухът се дължи на задържане на течности в белите дробове. В началото задуха е провокиран от физически натоварвания, а с напредване на сърдечната недостатъчност се появява и в покой. Задуха може да е придружен и с кашлица, която може да е както суха, така и влажна, в зависимост от степента на застоя.
  • Ортопнея – поява на задух в легнало и облекчаването му в седнало и право положение. Причината за ортопнеята е също в застоя на течности в белия дроб, който е по-изразен в легнало положение.
  • Слабост и умора – умората е симптом, който пряко взаимодейства със степента на сърдечната недостатъчност. Този симптом варира от умора при големи физически натоварвания до умора, слабост и отпадналост при минимални натоварвания в по-напреднал стадий.
  • Сърцебиене – ускорената сърдечна дейност и нарушения в сърдечния ритъм – промените в сърдечната честота и в сърдечния ритъм са често срещани явления. Сърцебиенето при сърдечна недостатъчност се явява и като компенсаторен механизъм.
  • Никтурия и олигурия – никтурията представлява често нощно уриниране. Намалено е уринирането през деня, когато болния е активен и изправен. Когато той заеме легнало положение през нощта се увеличава притока на кръв към бъбреците и се увеличава и количеството отделена урина. Олигурията представлява намалено отделяне на урина и се дължи на намаленото кръвоснабдяване на бъбреците при сърдечна недостатъчност и е белег за напреднала сърдечна недостатъчност.
  • Мозъчни прояви – при сърдечна недостатъчност кръвообращението в мозъка може да намалее и до 50%. Това води мозъчни прояви като възбуда, обърканост, апатия и сънливост. Значение имат намалената и забавена циркулация в мозъка и пониженото кислородно насищане на кръвта.
  • Оточен синдром – оточният синдром се представя от периферни отоци, най-често по долните крайници, гръден кош и корема.
  • Хепатомегалия – увеличаването на размера на черния дроб се отбелязва като хепатомегалия. Черният дроб се увеличава вследствие на сърдечна недостатъчност, тъй като кръвта от черния дроб се влива в дясната половина на сърцето. При сърдечна слабост се получава застой и от там и хепатомегалия.

Лечение на сърдечната недостатъчност

Лечението на сърдечната недостатъчност зависи от вида нарушение – остро или хронично. При остра сърдечна недостатъчност целта е една – спасяване живота на болния. При хроничната сърдечна недостатъчност целите на лечението се изразяват в подобряване качеството на живот чрез подобряване на симптомите, не позволяване те да се влошат, избягване на факторите, които влошават сърдечната недостатъчност, намаляване на възможностите за възникване на нови прояви. 

Подобряване качеството на живот

Безспорен е фактът, че сърдечната недостатъчност е причина за уязвимост на организма. Човекът е този, който трябва да положи усилия за предотвратяване на влошаването на заболяването.

Хранителни добавки и билки в борбата със сърдечната недостатъчност

Здравитал Трибор Бета 50% Бабини Зъби, 30% Глог и 20% Гинко Билоба
  • Глог – екстрактите увеличават кръвотока и свиваемостта на сърдечния мускул.
  • Нар – приемът му подобрява притока на кръв към сърцето и намалява риска от дефицит на кислород при усилие.
  • Хибискус – тинктурата, приготвена от цветовете на хибискус, има действие, активиращо храносмилателните функции.
  • Пащърнак – при Исхемична болест.
  • Маточина – в запарка изсушените листа на билката действат успокояващо и обезболяващо, понижава кръвното налягане, повлияват благотворно сърдечния ритъм и задуха.
  • Мед – хубаво е при сърдечна недостатъчност да обърнете внимание на меда.

Подходящ продукт, който е 100% натурален е Трибор Бета. Той подпомага сърдечно-съдовата система, подобрява кръвообращението на мозъка и крайниците и регулира кръвното налягане. В състава си Трибор Бета има глог и гинко билоба, което увеличава притока на кръвотока и същевременно подобрява мозъчната функция и памет.

Друг важен компоненти за нормалната сърдечна дейност, е Коензим Q10, който подобрява сърдечната функция, поносимостта към физическо натоварване и като цяло качеството на живот при пациенти, страдащи от исхемична болест на сърцето.

В заключение

Сърдечната недостатъчност е хронично заболяване, което се нуждае от лечение през целия живот. Лечението на сърдечна недостатъчност включва промени в начина на живот, прием на добавки и билки.

Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни