Задържане на вода – как да се справим?

Facebook
Telegram
Twitter
WhatsApp
Задържане на вода - как да се справим?

Добре дошли!

Екипът на Здравитал Ви пожелава приятно четене. Разглеждайте ежедневно нови здравни публикации.

Днес ще поговорим за задържането на вода в организма и как да се справим с тях. Ще засегнем причините, симптомите, рисковите групи и ще дадем съвети за предотвратяване на повторната поява. Подгответе се да научите много полезна информация за Вашето здраве!

Що е то задържане на вода?

Задържане на вода и течности може да се дължи на голям брой различни причини, но в основата е защитната функция на организма, когато нещо не е наред. Задържането на вода или отокът означават, че в тъканта на тялото има прекомерно количество вода, която го кара да се надуе, особено в крайниците. Подобни симптоми най-често се свързват и с липса на разнообразно и здравословно хранене. Задържането на вода в организма често е временно явление и лесно може да бъде преодоляно, но понякога може да представлява индикация за сериозен здравословен проблем.

Симптоми на задържането на вода

Задържане на вода - как да се справим?
  • Подуване, особено в областта на корема;
  • Подути стъпала, глезени, крака;
  • Подпухналост в областта на корема, лицето и бедрата;
  • Вдлъбнатини в кожата, подобни на тези, които се виждат при натиск на пръстите след душ;
  • Трудно отслабване, въпреки много положени усилия;
  • Внезапно увеличаване на килограми за кратък период от време.

Как да разберем дали задържаме течности?

Един от начините да разберете дали задържате вода е като притиснете крак, глезен или прасец, с бавно, постоянно напрежение, използвайки палеца си. Ако е налице оток, върху кожата ще се появи вдлъбнатина.

Причини за задържане на вода в организма

Задържане на вода - как да се справим?
  • Нездравословно хранене;
  • Начин на живот;
  • Бързо отслабване;
  • Хормонални изменения.

Нездравословно хранене

Първа реакция при консумацията на нездравословни храни и напитки е именно натрупването на вода в тялото. Пример за такива храни може да са колбаси, сладки, тестени, както и газирани напитки. Овкусяването с големи количества сол също е честа причина за задържане на вода. Задържането на течности, често се свързва и с дефицит на протеин, анемия, по-висока нужда от витамини и минерали – особено при спортуващи, тъй като техните нужди са силно завишени. Колкото и неочаквано да звучи – пиенето на прекалено малки количества вода също е една от основните причини за задържане на вода в тялото.

Начин на живот

zadarzhane-na-voda-kak-da-se-spravim-3

Оказва се, че начина ни на живот е от голямо значение когато говорим за задържането на вода. Неправилните навици и застоялия начин на живот са едни от основните причини за създаването на този проблем. Ето и още няколко примера:

  • Прекарване на прекомерно време в седнало или изправено положение.
  • Постоянно излагане на горещини.
  • Психически стрес, както и липса на редовен сън.

Бързо отслабване

Крайно резките промени в теглото на човешкото тяло водят до аномалии. Когато се подложим на прекалено стриктна и неразумна диета ние ограничаваме тялото си от полезни вещества, които то е свикнало да получава.

Тъй като протеините и въглехидратите съдържат вода в клетките си, загубата на тези хранителни вещества води и до загуба на вода. Това е причината бързо да се възвръщат килограми при приключване на подобна диета – в рамките на няколко дни или седмица, защото тялото възстановява необходимия му воден баланс. Именно това е причината много хора рязко да възвърнат предишните си или близки до тях килограми веднага щом приключат хранителния си режим с последващи вреди за организма.

Хормонални изменения

Има по-голям шанс от задържане на течности при жените, поради драстичната смяна на хормонални нива всеки месец. Поради тази причина, теглото няма да отговаря на истината около месечния цикъл при жените.

При мъже, също е възможно да има водна задръжка, при ниски или при високи нива на мъжкия полов хормон – тестостерон, особено ако това е комбинирано с ниска физическа активност и нездравословно хранене.

Начини за справяне със задържане на вода и течности, отоци и подуване

zadarzhane-na-voda-kak-da-se-spravim-4
  • Консумирайте по-малко сол;
  • Увеличете приема на магнезий;
  • Повишете приема на Витамин B6;
  • Консумирайте храни богати на калий;
  • Добавете натурални диуретици в менюто си;
  • Консумирайте повече белтъчини;
  • Осигурете си качествен сън;
  • Пийте достатъчно вода;
  • Добавете физическа активност.

Натурални диуретични средства срещу задържането на течности в организма

zadarzhane-na-voda-kak-da-se-spravim-5
  • Екстракт от глухарче – екстрактът от глухарче е добре позната билкова добавка, известна с диуретичния си ефект, който се дължи на високото съдържание на калий в растението. Именно той подпомага работата на бъбреците, давайки им възможност да преработват и изхвърлят повече течности от организма чрез урината.
  • Полски хвощ – въпреки полезните му свойства, не се препоръчва за дългосрочна употреба, и трябва да се избягва от хора с бъбречни заболявания и диабет.
  • Магданоз –най-често се сварява на чай и се приема по няколко пъти дневно за отвеждане на излишните течности от организма. Екстрактите от магданоз също се използват за облекчаване на проблема. В хранителните добавки те най-често са комбинирани с други растителни екстракти, витамини и минерали с цел по-ефективно действие.
  •  Хибискус – известен е като добър диуретик и сравнително ефикасно средство за извеждане на излишните течности от организма.
  • Зелен чай – източник на кофеин и доказан естествен диуретик. Както обаче се случва и при приема на кафе, възможно е ако той е прекалено чест, организмът да развие така наречената “толерантност към кофеина”. Това привикване ограничава до голяма степен диуретичния ефект на полезната билка.
Здравитал Трибор Моно Корен Глухарче 100% Корен Глухарче

Именно екстрактът от глухарче, споменат по-горе, е основната съставка на продукта Трибор Моно Корен Глухарче. Заради диуретичните си и очистителни свойства, екстрактът от корен на Глухарче благоприятства детоксикацията на бъбреците. Препоръчва се също при уринарни инфекции. Научете повече!

Заключение

Малки промени в начина на живот могат значително да повлияят на задържането на вода и течности, както и на подуването и отоците.

За начало може да опитате да въведете минимални промени, например като добавите зеленчуци и/или белтъчини към всяко хранене.

Добавянето на хранителни добавки или натурални средства, които съдържат магнезий и витамините от група B, също може да е сериозна стъпка в положителна насока.

Очаквани промени от въвеждане на упражнения и повече физическа активност, може да отнемат повече време. Те гарантират най-добри резултати в дългосрочен план и способстват за трайното им задържане.

Въвеждането на здравословни промени в начина на живот е най-добрият вариант за дългосрочно справяне с проблема. Помнете – ако не си помогнете сами, никое лекарство или добавка не би Ви помогнало!

[row] [col span__sm=”12″] [title style=”center” text=”ДРУГИ ИНТЕРЕСНИ СТАТИИ ПО ТЕМАТА” tag_name=”h4″ icon=”icon-angle-down”] [blog_posts style=”push” columns=”3″ columns__md=”1″ ids=”7171,9796,6707,3655,4258″ badge_style=”circle-inside” image_height=”75%”] [title style=”center” text=”ПРОДУКТИ, КОИТО МОГАТ ДА ВИ ПОМОГНАТ” tag_name=”h4″ icon=”icon-angle-down”] [ux_products ids=”3968,3736,2185,2202″] [/col] [/row]
Elena Iltcheva

Elena Iltcheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Гарантирана сигурност чрез reCAPTCHA и Google.Политиката за поверителност и Условията за ползване се прилагат.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Харесваш статиите ни? Абонирай се!

Абонирайки се ще получавате известия за нашите последни публикации!

Безплатни доставки

На всички поръчки над 100.00 лева

Връщане спрямо ЗЗП

При проблем ще върнем пратката Ви

Високо качество

Предлагаме само качествени продукти

100% Сигурност на данните

Грижим се за Вашите лични данни